Päivystäjä paikalla tänään klo 15-17 Niinivaaralla Katso päivystysajat

Lomaa!

Niin se vain käy, että kesä lähestyy uhkaavaa tahtia ja se tietää hyvin monelle kesälomia! Moni haluaa viettää lomansa ihan kotosalla puutarhan, lähimetsän, riippukeinun tai rannan parissa, osa matkustaa maan sisäisesti ja osa myös ulkomaille. Itse piipahdin männäviikolla solkkaamassa lontoota Lontoossa, jonka kohteita reilu kuukausi sitten varatessamme aloimme jo selvitellä. Samalla tuli vilkaistua myös pieniä tipsejä, mitä muut matkalaiset olivat suositelleen. Joten – join me pienelle omakohtaiselle turrekierrokselle (älä huoli, ei ole pelkkää diashowta!)

 1. Matkatavarat ja -laukut, vaali omiasi

Vaikka lomalla haluaisi, että kaikki mahdollinen on matkassa, ei välttämättä tarvita koko vaatekaappia matkaan. Osan tavaroista voit ostaa paikan päältäkin. Jos lähdet useamman hengen voimin, lyökää voimanne yhteen ja ottakaa esimerkiksi yhteiset shampoot tai aurinkorasva mukaan! Henkilökohtaiset vermeet, kuten hammasharja tai lääkkeet, kannattaa kuitenkin varata omasta takaa. Tai ole luovempi - lähde pienen repun/käsimatkatavaroiden kanssa ja osta koko kapsäkki paikan päältä!

Pidä myös hyvin huoli tavaroistasi, lompakot lähellä, asiakirjat esillä ja voimissaan. Sama pätee myös itseesi :)

2. Kengät

Millainen loma kyseessä? Vaellus, rantaoleskelu, kaupunki, kotipiha? Valikoi kengät huolella. Tyylillä ei aina niin väliä, itsekin suhinoin mielelläni jo valmiiksi kävellyissä lenkkareissa, jalat kiittävät! Viime vuonna rakkauven kaupungissa Pariisissa oli matkassa nahkaiset lyhyen matkan kävelykengät, ei hyvä. Paikan päältä voi onneksi monesti ostaa kengät, mutta jälleen hyvä huomionarvoinen asia on suomalaisten leveä lesti - siro 39:n kokoni meni Japanissa miesten jalan koosta, onneksi oli kaupunkivaelluskengät. Omalla pihalla perinteiset paljasvarpaat karaisevat kantaa!

3kengat

3. Suomalaisten suosikkipuheenaihe - sää

Joskus tuntuu, että huomisen päivän säätiedotus ei enää pidäkään huomenna paikkaansa, mutta onneksi viikonmittaiset ennustukset antavat edes suuntaa. Itse olen kertaalleen kömmähtänyt "ah-niin-lämpimään-ennustukseen"; Tokioon luvattiin reilu 23 astetta, mutta huomioiden maan olevan saari ja äärimmäisen tuulinen, ei lämpötila ollut läheskään samantuntuinen kuin Suomessa - ja flunssakuumehan siitä seurasi. Tällä kertaa ajattelin Lontoossa olevan sama tilanne - kunnes 30 asteen helle yllätti. "This is not normal for London, we are already melting", "tämä ei ole normaalia lontoolaisille, me sulamme jo" kommentoi hotellivirkailija.

4. Lomabudjetti

Rahaa voi mennä moniinkin yllättäviin koitoksiin - tuliaiset, ruokailu, bensa, tapaturmat, uusi riippumatto... Kaikista eniten rahaa kuluu yleensä ruokaan ja matkaamiseen. Eurottomiin maihin mennessä muista vaihtaa valuutta ja tarkistaa kurssi! Lomalla ollessa ei kuitenkaan ole tarkoitus laskea jokaista penniä, pitää muistaa nauttia extrajäätelöstä tai mielihalumansikoista! Joskus on hyvä satsata.

Seuraava linnakkeeni näyttää vähintäänkin tältä! (@tylypahka)

6tylypahka

5. Puhetapa, kieli, murteet - kohteliaisuus väsyneenäkin

Olitpa lomalla takapihallasi tai ulkomailla, olipa kieli englanti, saksa taikka naapurin savon murre, pieniä lentäviä lauseita on hyvä opetella, jos muuten kieli ei taitu. Kiitos, anteeksi, huomenta, näkemiin - ja olet saanut paikalliset sekä naapurin vaikuttumaan. Suomalainen kieli on joskus aavistuksen töksähtävää, joten myös kohteliaisuus kannattaa muistaa, vaikka kassalla edessäsi pennejä räknäävä toinen turisti hidas olisikin. Maassa maan tapojen mukaisesti, omalla pihalla ja omassa kaupungissa myös - toiset huomioiden ;)

6. Onko kohteet kaikille sopivia, millainen ajankäyttö?

Toiset haluat reissuun, toiset haluavat omalle pihalle. Ennen lomaa onkin hyvä selvitellä, mitä kukin haluaa tehdä, oli se sitten yksinpuhelua itsekseen tai perhepalaveri. Kaikki eivät halua kierrellä museoissa tai tonkia omaa pihaa. Sekä liikkumiseen että oleiluun kannattaa varata aikaa. Mitä sinä haluat tehdä? Tutustua omaan kaupunkiin tai pihamaahan, perinteinen etelänloma tai reppureissailu, nokipannukahvit lähisaareen, portailla kirjan luku?

4mammutti

7. Tauotus, välipalat (ja ruoka) ja nesteytys

Perinteinen mielikuva suomalaisesta on edessään pähkinöitä, tuopillinen huurteista ja sukkasandaalit. Kukin tavallaan, mutta makoilu riippumatossa ja vaellus vuoristossa vaativat molemmat samaa - taukoa, vettä ja välipaloja. Nälkä voi yllättää erikoisemmassakin tilanteessa, eikä välttämättä ole ravintolaa lähellä. Tällöin välipalapatukat tai aamulla kaupasta ostettu tai itse rakennettu välipala pelastaa! Lähikauppa tai oma jääkaappi, ullo vettä ja hetken hengähdys, eikös se näin ole arkenakin?

Kotitekoista marjapirtelöä ja limua!

1pirtelot

8. Valokuvaus

2000 Tokion kuvaa rikkaampana on erityisen hyvä muistaa, että maailmaa kannattaa katsoa muutenkin kuin linssin läpi. Itse näin harrastelijana tuo sääntö on äärimmäisen vaikea ja monesti reissuilla olenkin se, joka kuvia eniten napsii. Olen kuitenkin oppinut pahimmasta räpsimisvimmasta pois ja pysähtynyt katsomaan itse kohdetta. Lontoossa sotamuseossa käydessämme eräs paikallinen vanhempi herra kysyi parrakkaammalta puoliskoltani, montako kuvaa on jo kamerassa. Reilu 400 taisi olla jo siinä vaiheessa ja mies totesi, että "someone´s gonna get bored at home", "joku kyllästyy kotona". Nnno, nykyään teknologia mahdollistaa sen, että kuvia voi onneksi karsia!

Muista myös, missä tilanteissa on asiallista kuvata!

7taukopaikka

9. Lomaile! Rentoudu!

Matkustitpa sitten minne tahansa tai pysyitpä sitten kotona - nauti! Pidä loma lomana, sinulla on siihen oikeus. Työasiat - oli se lohdullinen ajatus tai ei - odottavat kuitenkin töissä, eikä niitä ole syytä murehtia. "Vielä kaksi päivää lomaa" kuulostaa myös paremmalta kuin "ää, enää kaksi päivää lomaa". Mites se eräs mainoskampanja menikään... "elä kuin viimeistä kesäpäivää" eli lomapäivää. Tarkoitus on rentoutua ja olla virkeämpi lomalta palattua kuin sen alussa. Perinteinen avoin mieli, seikkailun- ja mukavuudenhaluisuus sekä ilo irti! Pidä lomaa! Sulje työkeskustelut ja -puhelin, jätä sähköpostiin vastausviesti - heittäydy!

Rentoutuminen lähtee pääkopasta!

5potter

Mites se meni, rennosti ja ressittä lomalla... terveisiä Potterlandiasta ja Kielletystä metsästä!

2hamahakki

phoneplusfacebooklinkedinclosedribbbleinstagramhappysadarrow-rightarrow-left