Ei päivystystä Katso päivystysajat

Kreatiini. Monelle varmasti uusi ja vieras sana - ehkä jopa epäilyttävänkin kuuloinen, ainakin äidilleni oli aikanaan kun kuuli minun käyttäneen kreatiinia. :D

                          Kuvahaun tulos haulle creatine meme

Mitä on kreatiini?

Kreatiini on luonnollinen aihe kehon aineenvaihdunnassa, eli jokaisessa meissä on kreatiinia, mutta sitä on vähäinen määrä. Kreatiinia saadaan lihasta sekä kalasta, mutta paljon treenaavien täytyisi syödä melkein mahdottoman paljon lihaa ja kalaa pitääkseen kreatiinin saannin optimaalisena.

Kreatiini on mukana kehon energia-aineenvaihdunnassa. Fyysisen aktiviteetin yhteydessä lihasten energiamolekyylit hajoavat, ja jos lihaksilla on puutetta kreatiinista, ei energiamolekyylien uudelleenrakentumista tapahdu. Näin ollen lihakset väsyvät nopeasti. Eli kreatiini lataa energiaa lihassoluihin ja mitä enemmän lihaksilla on energiaa - sitä kovempiin ja kestävämpiin suorituksiin ne pystyy.

 

Hyödyt

- Parantaa suorituskykyä

- Lisää voimaa ja kestävyyttä

- Edistää lihasmassan kasvua ja lihasten palautumista

Kreatiini voi nostaa sarjapainoja ja tuloksia aluksi nopeastikin voiman lisääntyessä. Myös puntarilla lukema voi nousta parikin kiloa alkuun, koska kreatiini sitoo nestettä lihaksiinja näin ollen lihakset ovat "täydempiä" ja paino nousee.

 

Halpa ja helppokäyttöinen

Kreatiini mitä itse käytän on Fitnesstukulta tilattu Star Nutritionin Creatine Monohydrate 500g pussissa. Pussin hinta 9,90.- Sen annossuositukset ovat seuraavanlaiset:

Annostus:

Päivät 1-5: Sekoita 1 kukkurallinen teelusikallinen (n. 5 g) jauhetta 2-4 dl:aan vettä 4 kertaa päivässä. Nauti eri aikoina päivän aikana.

Päivä 6- ja siitä eteenpäin: Sekoita 1 kukkurallinen teelusikallinen (n. 5 g) jauhetta 2-4 dl:aan vettä kerran päivässä, joko aamulla tai harjoittelun yhteydessä.

Nauti kreatiinia myös harjoittelusta vapaina päivinä. Käytä kreatiinimonohydraattia 4-10 viikon ajan ja pidä sen jälkeen ainakin 4 viikon tauko. Vältä kofeiinipitoisia juomia kreatiinimonohydraatin käytön aikana. Juo riittävästi nestettä käyttäessäsi kreatiinia.

Toistet käyttävät kreatiinia läpi vuoden 5g päivässä ilman taukoja ja ilman haittavaikutuksia. Molemmat tyylit toimivat jos ovat toimiakseen. Kreatiini on mauton ja se on helppo sekoittaa treenin jälkeen esim palautusjuomaan.

                          Creatine Monohydrate, 500 g

Lisäravinne, ei ihme aine

Suosittelen kreatiinia kaikille kovasti ja paljon treenaaville, tavoitteellisille urheilijoille. Se on LISÄravinne eli ei korvaava ravinne. Kreatiinin käyttö ei kasvata lihaksia yksinään, eli se ei ole oikotie tavoitteisiin. Eli ikään kuin muutkin lisäravinteet; perusravinnon on oltava kunnossa, jotta saadaan tuloksia ja kreatiini toimii vain lisänä.

Vaikka kreatiinista onkin hyviä tutkimustuloksia sen toimivuudesta, on ihmisiä, kelle kreatiini ei tee mitään. Eli kokeilemalla ja itse totemalla selviää parhaiten. Kreatiini on myös turvallinen lisäravinne, jolla ei oikeastaan ole haittavaikutuksia, jos käyttää suositusten mukaisesti. Nesteiden kerryttäminen lihasksiin saattaa aiheuttaa pientä "pöhötystä", mutta sekin on yksilöllistä.

                                   Kuvahaun tulos haulle creatine

Näin miun lisäravinne -blogiosio sai jatko-osan vain puoli vuotta edellisestä "proteiinit" -jaksosta. Nähtäväks jää jatkuuko tahti yhtä kiivaana. :D

Tehoja treeneihin tyypit!

- Pyry

phoneplusfacebooklinkedinclosedribbbleinstagramhappysadarrow-rightarrow-left