Tänään Kunto Aitta 10v synttärit ja avoimet ovet Niinivaaralla klo 10-14 Katso päivystysajat

”Uskallankohan mie kysäistä tätä?” ”Ajatteleekohan kukaan muu näin?”

Olemme valkkujemme kanssa koonneet kysymyksiä, joita välttämättä ei ole uskallettu esittää ääneen tai ne ovat tulleet esille joissain keskusteluissa ja myöhemmin on selvinnyt, että emme ole yksin niiden äärellä. Listalla ei varmasti ole kaikkia, mutta ainakin ne, jotka ovat esiintyneet useimmin.

1. Saako salille tulla verkkareissa / pitääkö salille tulla fitness-vaatteissa?

Onneksemme kuntosalit ovat paikka, joissa ei ole ns. ”pukupakkoa” vaan päällensä saa laittaa mukavat ja joustavat vaatteet, joissa treenata – olivatpa ne sitten vanha bändipaita ja pieruverkkarit, tai uutukainen tekninen treenitoppi ja –housut. Pääasia on, että tunnet vaatteissa olosi mukavaksi ja niissä on joustavaa treenata. Toisin sanoen, farkut on ehkä mukavampi jättää muihin tilaisuuksiin ;)

2. Tuleeko minusta yhdessä yössä mörssäri / kasvaako lihas nopeasti / pitääkö pelätä muskeleita?

Niinkin valitettavalta kuin se joidenkin korvaan voi kuulostaa, lihas ei kasva yhdessä yössä kehonrakentajien kokoon – muuten tämä olisikin meille aika helppoa ;) Saliohjelmia rakentaessamme olemme muutamaan otteeseen kuulleet, ”etten halua kasvattaa lihasta ja haluan lyhyen ohjelman sen vuoksi”; noudatamme toki toiveita ja toistomäärät ohjelmissa on ajateltu tavoitteita ajatellen (lihaskasvatus, painonpudotus, kiinteytys, ylläpito jne), joten mörssäriksi kasvamista ei tarvitse pelätä.

no gains

3. Onko venyttelystä tai aerobisesta mitään hyötyä / viekö venyttely ja aerobinen liikunta lihakset pois?

Aerobinen liikunta lisää hapenottokykyä ja pintaverisuonistoa sekä kestävyyttä. Venyttely lisää liikkuvuutta, palauttaa ja tuo rennomman olon. Näiden kanttien myötä lihas on vastaanottavaisempi treenille ja tehoja sekä tuloksia saadaan paremmin.

Treenit on hyvä ajoittaa niin, ettei samanaikaisesti ole maksimiharjoitusta ja aerobista – keho tarvitsee panostuksen mielellään yhteen asiaan kerralla ja palautusajat lihakselle on helpompi hallita. Venyttely ja aerobinen eivät siis varsinaisesti vie lihaksia pois, mutta ajoitus on hyvä kohdentaa oikein! Kehonhuollosta ja venyttelystä voit lukea lisää tämän blogin kautta.

4. Voiko huonokuntoisena tulla salille / pitääkö olla ”fitissä” tullakseen salille? Tarvitseeko olla aiemmin käynyt ryhmissä tai salilla?

Kuntosaleille ei ole olemassa ns. ”kuntovaatimusta” – olemme kaikki treenarit lähtökohtaisesti erilaisia, jolloin salille voi tulla aloittelija tai konkari. Joissain tapauksissa ryhmissä/saleilla saattaa lukea erilaiset tasovaatimukset, kuten ”aloittelijoille / taso 2 / kuntouttava sali”, mutta omien saliemme ryhmät ovat avoimia kaikille ja kaikentasoisille, kunhan omin jaloin kulkee. Liikkeet käydään aina alkuun läpi ja sen kerran ohjaajalta saa neuvoja.

Joissain vamma-/vaivatapauksissa voi olla hyvä ensin konsultoida lääkäriä tai keskustella meidän valmentajien kanssa valmennusohjelmasta tai erinäisistä liikkeistä, jolloin treenauksesta tehdään turvallista ja Sinun tasollesi sopivaa.

5. Ovatko circuitit / kehonhuollot / toiminnallinen ym. ryhmämme vain naistenryhmiä?

Ryhmissämme kävijät ovat varmasti yli 95 prosenttisesti naisia, mutta pelkistä naistenryhmistä ei suinkaan ole kyse. Miehet, myös te olette tervetulleita, rohkeasti nimi vain listaan jatkoksi, vaikka siellä vain naisia olisikin. Jos myös haluaa käydä ”ukkojen kanssa”, suosittelen kokeilemaan Kundi-Punttia (kohta 7)

6. Ovatko painot asetettu laitteisiin jo valmiiksi vai saako niitä itse muokata?

Yksilökävijät muokkaavat painojaan ahkerasti (tai ainakin kehityksen kannalta se on suotavaa). Ryhmissämme käy myös hyvin eritasoisia jumppareita, joten painojen asettaminen valmiiksi on lähes mahdotonta. Jos kokee epävarmuutta, kuinka paljon jaksaa, lähtee pakan kevyemmästä päästä ja nostaa painoja sitä mukaa, että lihakseen saa tuntumaa.

7. Onko naisten / miesten vuorolla mitään virkaa?

Tämä on varmasti yksi kysytyimpiä kysymyksiämme. Naisten vuoro on ollut Karsikossa jo alusta pitäen, ja otimme sen käyttöön myös heti Niinivaaralla salin avattua. Kynnys naisten vuorolla koetaan monesti matalampana kuin ”normaalivuoroina” ja osa kokee sen ajan helpommaksi käydä – joskus syyt ovat olleet uskonnollisiakin. Naisten vuoroista voit lukea lisää täältä.

Miesten vuoro eli Kundi-Puntti startattiin vuosi sitten ja palaute on ollut hyvää. Vuoro kiinnittyi Karsikkoon tiistaille klo 16-18 (samaan aikaan Niikalla naisten vuoro) ja viikoittain vaihtuvassa treenissä pumpataan lihakset kunnolla käyttäen välillä erikoistekniikoita, väliin aikaa ja myös ihan perustoistoja. Ohjattuun treeniin ei ole pakko osallistua, vinkkejä voit kysyä muutenkin ohjaajalta tai seurata vierestä.

Mutta kuten yllä voit huomata, ovat molemmat vuorot löytäneet omat kävijäkuntansa.

8. Onko hikoilu huonon kunnon merkki?

Onneksi varsinaisesti ei, sillä jokaisen aineenvaihdunta on erilaista ja jokainen meistä hikoilee eri tavalla. Liikunnan aloittaessa voi hikoilua esiintyä enemmän kehon käynnistyessä ja kropan totuttautuessa uudenlaiseen rasitukseen. Treenityyppi vaikuttaa myös hikoilun määrään, samoin lämpötila, joten juomistaan kannattaa tarkkailla. Hikoilua ei varsinkaan jumpatessa tarvitse murehtia, juomapullo ja pyyhe mukaan.

9. Tarvitseeko salille tullessaan hallita ”salikieli”?

Murresanoja, alkuperäistermejä sekä suomeksi käännettyjä laitteita, lihaksia tai tekotapoja… Jokainen käyttää mieluistaan tapaa ilmaista asioita, joten latinankielisen kirjan voi jättää kotiin. Esimerkiksi leveästä selkälihaksesta voidaan puhua latseina, fileinä tai karkeammin vain selkänä. Ei siis hätää, vaikkei viralliset termit olisikaan hallussa. Pääasia, että tulee ymmärretyksi.

10. Voiko toista pyytää pois laitteesta, jos hän lukee vain lehteä? Pitääkö painot laittaa takaisin?

Kyselyssämme sekä keskustellessamme ihmisten kanssa vastaan tuli harmistus, kun laitteita varataan. Jos näyttää siltä, että kyseinen laite on varattu vain ”lehden lukemiseen”, voi asiasta käydä ilmaisemassa kauniisti tai pyytää, josko toisen tauon aikana sinä voisit treenata ja vaihtaisitte jälleen oman tauon ajaksi. Tilannetta kannattaa tutkailla, sillä kesken kovan kyykkysarjan painoja on hankala lähteä vaihtamaan. Myös omien jälkiensä siivoaminen on kohteliasta.

11. Saako omalla kortilla käydä perheenjäsen / voiko omilla liikuntaseteleillä ostaa toiselle / ladata lahjakortin?

Yksinkertaisuudessaan, ei. Kulkuavain on henkilökohtainen, jolla vältämme väärinkäyttäjät ja pysymme kärryillä siitä, ketkä salia käyttävät. Myös liikuntasetelit / -kortit ovat työpaikkojen työntekijöilleen henkilökohtaisesti annettavia tukia liikuntaan, joten jos niitä väärinkäyttää, seteleiden käyttöoikeus voi meiltä loppua.

12. Voiko oman kortin ladata milloin vain haluaa tai kun ohjaaja on paikalla? / Voiko jälkikäteen ilmoittaa käyneensä pummilla ja maksaa sitten?

Päivystysajat ovat korttien lataamisia varten. Vaikka me ohjaajat sattuisimmekin olemaan salilla, saattaa meneillään olla asiakastapaaminen, kokous tai muu työtehtävä. Silloin tällöin tulee myös ilmoituksia pummilla kävijöistä, joten varmistathan, että korttisi on voimassa ja käyt silloin, kun siinä on käyttöaikaa / kertoja jäljellä. Jokainen on kulkuavaimen hankittuaan myös sitoutunut siihen, ettei päästä ketään muuta salille. Näistä väärinkäytöksistä seuraa aina kuluavaimen ja salin käyttöoikeuden menetys

13. Missä meidän tietomme?

Tietomme löytyy esimerkiksi nettisivuiltamme kohdasta ”yhteystiedot”, jossa voit laittaa joko henkilökohtaisesti ohjaajalle viestiä tai yleisesti ottaen. Myös puhelinnumeron löytyvät sivuilta ja päivystys-/ryhmäajat kohdasta "kalenteri". Myös uusi osio "ajankohtaista" on avattu!

Jos sinua jäi askarruttamaan jokin kohta tai listalta puuttui jokin tärkeä selvennys, laita ihmeessä viestiä meille päin osoitteeseen paivystaja@kuntoaitta.com tai nykäise salilla rohkeasti hihasta! Mikään kysymys ei ole liian tyhmä, jos se askarruttaa!

- Sinipilvi

phoneplusfacebooklinkedinclosedribbbleinstagramhappysadarrow-rightarrow-left