Ei päivystystä Katso päivystysajat
"Koko talven sykitty, joten nyt voin jäädä ansaitulle kesätauolle ja katellaan treenikamppeisiin päin sitten taas syssymmällä."

^Tuttu ajatuksenjuoksu? Allekirjoittanut voi ainakin myöntää, että tätäkin vaihtoehtoa tulee aina pyöriteltyä näin kesän korvilla, kun lenkkipolku jää kakkoseksi lenkkimakkaralle. Mutta onneksi kumpikaan ei sulje toisiaan pois, vaan mie ainakin valitsen molemmat!

Kesäksi maaliin ja kesästä takaisin lähtöruutuun?

Okei ei ehkä ihan noin räikeästi "takaisin lähtöruutuun", mutta pointti pysyy; kesäksi treenataan itsemme parempaan kuntoon - kesällä annetaan saavutuksemme valua pikkuhiljaa hukkaan - ja kesän jälkeen taas prosessi alusta. Se on huomattavasti helpompaa palata kesän jälkeen takaisin treenirytmiin kiinni, kun kynnystä madaltaa edes pienellä määrällä treeniä kesällä. Toki treenitehojen / -määrien laskeminen tekee hyvää ja mikäs sen parempi ajankohta tälle on kuin kesä, kun on paljon muutakin tekemistä kuin hikoilla neljän seinän sisällä painojen alla.

Pystytte varmaan samaistumaan siihen tunteeseen, kun tulee salille takaisin hieman pidemmältä tauolta; tuntuu, kuin kaikki voimat olisivat tipotiessään ja kaikki tuntuu raskaalta. Seuraavien päivien lihaskivut vielä siihen päälle, niin ei ole kaikkein motivoivin tunne lähteä seuraavaan treeniin, kun viimeisimmät muistikuvat treenistä ovat nämä.

Treenirutiinin päällekäynnistäminen on kuin kouluajoilta esseen kirjoitus; vaikea aloittaa, mutta kun vauhtiin ja flow-tilaan pääsee, vaikea lopettaa. Ajatellaan, että esseen deadline olisi huomenna. Vaihtoehtona on, että kirjoitan tänä iltana otsikon sekä ensimmäisen kappaleen ja huomenna loppuun tai alotan vasta huomenna ja teen sen alusta loppuun samalla kerralla. Niimpä, valmiiseen pöytään on helpompi istua. Sama pätee treenirutiinin muodostamisessa; helpompi päästä itselle sopivan tiukkaan tahtiin mukaan, kun alkutahdit on jo annettu aikaisemmin. Eli jos ideaalirutiini on itselle esimerkiksi 3x viikossa salitreeni - olisi 1x viikossa treeni huomattavasti kevyempi suorittaa kesän ajaksi, mutta sopivan säännöllinen pitämään talvella rehkityistä tuloksista kiinni. Kesän jälkeinen paluu arkeen on näin paljon helpompi suorittaa.

Kesän herkut vastaan omatunto

Treenaaminen on itsellä se lieventävin keino tähän varsin kinkkiseen ongelmaan, joka ei pitäisi olla ongelma, mutta on sitä kuitenkin. Mie ainakin haluun syyä kesällä sitä mitä tekee mieli! Toki normaalin terveellinen ruokavalio koostaa suurimman osan, mutta sen pienen osan haittavaikutuksia saan lievennettyä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin treenaamalla. Onhan se nyt mukavampi ajatella, että käristemakkara menee suoraan aamupäivästä treenattuihin hauiksiin kuin etureppuun. Itsensä huijaamista? Sitäkin, mutta myös ripaus totuutta.

Yleinen vireystila

Omalla kohdalla, vaikka treenien jälkeen toki väsyttää - sen euforisen hyvänolon tunteen mukana lopulta vireystila on korkeammalla - kuin ilman treenejä. Se onnistumisen tunne, että "Jes hyvä treeni takana!" luo miulle positiivista energiaa suorittaa muita arjen askareita. Jos taas treenin jättää välistä puhtaasti laiskuuttaan - on vaikeampaa ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä muitakaan aktiviteettejä ja helposti ajautuu kokonaan "hanskat tiskiin" -moodiin. Tämän takia itse olen tykännyt sijoittaa päivän treenit vuorokauden alkupuolelle, jonka tuoman "voittamattoman" -fiiliksen myötä myös loppupäivästä tulee tehokkaampi kuin skipatun treenin päivinä.

Lopputekstit

Miun näiden ajatusten yhteenvetona suosittelen vahvasti treenaamista läpi vuoden - myös kesän ajan. Mutta jos haluaa jossain kohtaa kevennellä treeneistä (ei lopettaa kokonaan, vaan vähentää tehoja tai määrää) tai asettaa oma kehitys ns. ylläpidolle - on kesä siihen oivallinen ajankohta. Muistakaa kuitenkin se, että teidän kroppa tarvitsee treeniä ihan yhtä paljon kesällä kuin talvellakin. Tämän faktan sisäistäminen vähentää itselle uskottelua siitä, ettei kesällä "tarvitsisi" treenata. Jos näitä keloja tulee vastaan, on hyvä tunnistaa oma halu / haluttomuus treenaamiseen, eikä naamioida sitä sillä, ettei "tarvitsisi". ;)

Ja kyllä kesälläkin on sateisia ja huonoja kelejä! Yleensä juuri sen verran, että jos valitsee vaikka aina sadepäivät salipäiviksi - tulee varmasti täytettyä ainakin ylläpitoon vaativa treenimäärä. Saattaa jopa kehittyäkin siinä sivussa!

                 IMG 2875

Miun puolesta hyvää kesää, nähdään salilla (tai rannalla)!

- Pyry

 

phoneplusfacebooklinkedinclosedribbbleinstagramhappysadarrow-rightarrow-left