Tänään Kunto Aitta 10v synttärit ja avoimet ovet Niinivaaralla klo 10-14 Katso päivystysajat

Hei jälleen torstai-blogista! Olin viimeiset kaksi päivää harjoittamassa kehonpainoharjoittelua SpartanGearin koulutuksessa Antti Nurmen ja Eveliina Tistelgrenin ohjauksessa, ja tässä pieni pintaraapaisu siitä, mitä esimerkiksi teimme.

Mitä on kehonpainoharjoittelu?

IMG 20170920 202100

Kehonpainoharjoittelu juontuu englanninkielisistä sanoista ”Bodyweight training”, jolla tarkoitetaan oman kehon painolla, voimaa ja taitoa suoritettavien liikkeiden tekemistä. Kehonpainoharjoittelun tavoitteena on usein näyttävien voimisteluliikkeiden oppiminen, kuten esimerkiksi käsilläseisontai tai lihaskuntoliikkeet ja niiden vaativammat variaatiot, esimerkiksi yhden käden leuanveto. Kehonpainoharjoittelua voidaan käyttää myös esimerkiksi fyysisen terveyden edistämiseen, lihasmassan hankintaan ja rasvanpolttoon. Monien lajien oheisharjoittelusta iso osa on kehonpainoharjoittelua, koska kehonpainoharjoitteluliikkeet kehittävät voiman ohella kehon koordinaatiota, tasapainoa ja liikkuvuutta. Esimerkiksi telinevoimistelun, painin, kiipeilyn ja erilaisten tanssilajien oheisharjoittelusta suuri osa tehdään oman kehon painolla.

”Siis vain käsilläseisontaa ja eläinliikkeitä? Miksi minun siis kannattaisi sitä harjoittaa?”

Kehonpainoharjoittelulla saadaan herätettyä hermostoa vaikka lämmittelyssä aivan eri tavalla kuin esimerkiksi peruskuntosaliliikkeillä. Lisäksi saat tuntemusta omaan kehoosi, opit hallitsemaan sitä paremmin ja saat hyötyä omaan lajiharjoitteluusi. Kun tasapaino ja liikkuvuus lisääntyvät, uppoavat esimerkiksi peruskyykytkin paremmin perille, ja lihas kasvaa ;)

Vaikka tälläkin kurssilla harjoittelimme erilaisia voimisteluliikkeitä, saimme myös hyvää oppia esimerkiksi oikeanlaiseen punnerrukseen sekä lankkuun. Kolme voimasanaa – lavat, pakara, keskivartalo – olivat lähes jokaisessa liikkeessä mukana, ja niitä harjoittaessasi saat voimaa moneen muuhunkin!

SpartanGearin kehonpainoharjoittelussa pureuduimme hyvin perusseikkoihin, joita ylläkin tuli jo esille; kuinka lisätä harjoitteilla liikkuvuutta, harjoittelimme hyviä monipuolisia lämmittelyliikkeitä sekä oikeaoppisia tekniikoita. Lihas vastaa paremmin harjoitteluun ja kehitykseen, kun se on hyvin lämmitelty ja tekniikka on oikea. Näin myös vältytään rikkoutumisilta.IMG 20170921 160028

Erilaista punnertamista.

Kehonpaino- ja painoharjoittelusta

Kuten mikä tahansa liike (olipa se golf-lyönti, penkkipunnerrus tai rintauintiveto), vaatii myös kehonpainolla harjoiteltavat liikkeet tuhansia toistoja, jotta ne hioutuvat puhtaiksi, turvallisiksi ja kehittäviksi. Kärsivällisyys ja keskittyminen on siis hyve, tässäkin asiassa, sillä hutiloimalla voi satuttaa itsensä.

Kehonpainoharjoittelu tarjoaa haastetta niin aloittelijoille kuin kokeneillekin lihaskuntoharjoittelijoille, koska jokaisesta liikkeestä on olemassa helpotettuja versioita sekä vaikeampia variaatioita. Luovuus on olennainen osa kehonpainoharjoittelua ja liikkeistä kehitetäänkin jatkuvasti uusia variaatioita ja niitä suoritetaan mitä erikoisimmissa paikoissa. Painoharjoittelussa liikkeiden intensiteettiä eli kuormittavuutta kasvatetaan yleensä painoa lisäämällä, kun taas kehonpainoharjoittelussa intensiteettiä kasvatetaan pääasiassa suorittamalla liikkeistä vaikeampia versioita.

Kehonpaino- ja painoharjoittelu eivät siis ole toisiaan poissulkevia tekijöitä; esimerkiksi painonnostossa tehdään oheisharjoitteluna oman kehin painolla vauhdittomia hyppyjä ja telinevoimistelijat käyttävät oheisharjoittelussaan käsipainoja ja levytankoja.

Ota siis rohkeasti kokeiluun erilaisia kehonpainolla tehtäviä liikkeitä äläkä epäröi kysyä meiltä ohjaajilta apua oikeanlaisiin tekniikoihin!

Sinipilvi

Psst. Instagramissa näytevideokin!

Lähteitä:

https://lihastohtori.wordpress.com/2014/04/28/kehonpainoharjoittelu-koivuranta-ja-rytkonen/

phoneplusfacebooklinkedinclosedribbbleinstagramhappysadarrow-rightarrow-left